‘’Bij Ons Stede Broec kan ik met al mijn vragen terecht’

Veel gestelde vragen

Algemeen

Met welke vragen kan ik bij Ons Stede Broec terecht?

U kunt voor uiteenlopende vragen bij Ons terecht. Enkele voorbeelden:
U heeft financiële problemen / schulden
U heeft geen overzicht meer in uw geldzaken en administratie
Op uw werk loopt het niet goed
U zit niet lekker in uw vel
U heeft moeilijkheden in uw relatie
Er is bij u sprake van huiselijk geweld
U worstelt met lesbische-, homo-, biseksuele- of transgender gevoelens
U wilt ondersteuning bij de verwerking van een verlies
U wilt hulp/ondersteuning bij het zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen
U wilt hulp bij klusjes in huis

U maakt zich zorgen om iemand anders

Kan ik vrijwilliger worden bij Ons Stede Broec?

Ja, bij onze locaties Wonenplus, ’t Stadsplein en Inventas zijn er allerlei verschillende soorten vrijwilligerswerk. Voor meer informatie kunt u langs komen op onze locaties, met hen bellen of contact opnemen via het contactformulier op de website.

Blijft wat ik jullie vertel vertrouwelijk?

Privacy is belangrijk. Voor u én voor ons. U kunt erop rekenen dat alle informatie die u aan het ons geeft en op deze website invult, vertrouwelijk wordt behandeld. We doen er alles aan om uw privé-gegevens ook echt privé te houden. Onze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht en moeten zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit betekent dat wij gegevens over u niet aan anderen (mogen) geven. Ook niet aan uw partner, kinderen of huisarts. Wij mogen dit alleen doen als u ons daar toestemming voor gaf. U kunt ons altijd vragen hoe wij met uw gegevens omgaan.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, een verwijzing is niet nodig u kunt rechtstreeks contact met ons opnemen

Zijn er kosten aan jullie hulp verbonden?
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan onze hulpverlening, voor de trainingen vragen wij een kleine onkostenvergoeding.

Kan ik zomaar binnenlopen?

Ja, tijdens onze openingstijden van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 kunt u binnenlopen met uw vragen of u aanmelden.

Opvoeding kinderen

Opvoeden heeft hele mooie kanten maar gaat niet altijd vanzelf. Bij elke ontwikkelfase loopt vrijwel elke opvoeder tegen nieuwe vragen op. Vragen die niet altijd even snel te beantwoorden zijn. Want vind ik er als opvoeder van en wat vindt mijn partner en omgeving. Dilemma’s die iedereen wel herkent is onze ervaring. En als blijkt dat iets werkt bij uw kind, kan uw andere kind hier wel heel anders op reageren. Omdat wij dagelijks merken dat opvoeders tegen bepaalde opvoedvragen lopen, ook na afstemmen met hun familie of vrienden, hebben we de meest voorkomende vragen verzameld en op onze website geplaats.

Elke vraag eindigt met een link naar meer informatie op www.opvoeden.nl met soms een filmpje over betreffend onderwerp. Wilt u liever een persoonlijk gesprek of wilt u uw vraag telefonisch stellen? Dit kan altijd! We begrijpen dat sommige opvoedsituaties om meer antwoorden vragen dan u wellicht op de website kunt vinden. U kunt Ons Stede Broec tijdens kantooruren bereiken via 0228-511528, info@onsstedebroec.nl, www.onsstedebroec.nl of langs komen op ons kantoor (we zitten in het pand bij de bibliotheek).

Actualiteiten

Er gebeurt veel in de wereld, positieve maar ook negatieve onderwerpen worden aan de keukentafel, met de buren en op school besproken. Kinderen krijgen vaak mee wat er om ons heen gebeurt. Vermijd het onderwerp niet en ga in gesprek met uw kind als het vragen heeft. Leg, passend bij de leeftijd van het kind, gebeurtenissen uit. Elk kind kan anders reageren dus luister goed naar uw kind en kijk naar zijn gedrag.

Voor meer informatie klik op https://www.opvoeden.nl/wereldnieuws-5838/

Mijn kind luistert niet

Herkent u dat ook? Dat u aan uw kinderen vraagt of zij willen stoppen met ruzie maken en elkaar slaan omdat jullie haast hebben om naar school te gaan? Dat zij dan niet luisteren omdat de ruzie niet stopt en misschien wel erger wordt? Ze hebben immers nog steeds hun jas en schoenen niet aan. Het gevolg herkent u misschien wel dat de frustratie bij u als opvoeder toeneemt en dan is de dag nog maar net begonnen.

Dit kan voor u als opvoeder én onder tijdsdruk een geïrriteerd gevoel geven, ze moeten immers op tijd op school zijn.  Ieder kind luistert wel eens niet, dat is normaal. Kinderen zijn in ontwikkeling. Ze krijgen steeds meer een eigen wil en gevoelens en verkennen steeds meer hun eigen grenzen.

Voor meer informatie klik op https://www.opvoeden.nl/niet-luisteren-5711/ 

Mijn kind mag weerbaarder worden

Herkent u dat ook? Dat uw kind angstig is in nieuwe situaties? Dat uw kind niet voor zichzelf opkomt in contact met leeftijdsgenootjes? Voor u als opvoeder soms best lastig om te zien. U wilt immers graag dat uw kind zijn grens aan durft te geven door ‘nee’ te zeggen of te vertellen wat zijn mening is. Voor veel kinderen is het op komen voor zichzelf best lastig. Maar ook voor veel opvoeders kan dit nog een uitdaging zijn. Vaak wilt u als opvoeder dan graag dat uw kind dat anders leert, dat hij op jonge leeftijd al meer weerbaar is.

Kinderen die zelfvertrouwen hebben zijn vaak ook weerbaar(der). Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen maar ook steun te zoeken. Daarvoor moet je kind zichzelf belangrijk genoeg vinden.

Ons Stede Broec biedt een Rots en Water training voor kinderen uit groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs.

Voor meer informatie én een filmpje klik op https://www.opvoeden.nl/weerbaarheid-80/

Mijn kind krijgt snel een driftbui

Herkent u dat ook? Dat uw kind alles zelf wil doen, zelf wil bepalen en als dit dan niet altijd lukt uw kind boos en opstandig wordt? Of dat uw kind zijn zin graag wil doordrijven en boos wordt als u een grens stelt? Voor u als opvoeder vervelend om te zien maar ook om te ervaren. Het kan ook bij u frustratie oproepen als uw kind boos wordt omdat hij zijn zin niet krijgt. Dit gedrag hoort bij de ontwikkeling van uw kind, hoe vervelend dat ook voor u als opvoeder is. Een kind moet leren om te gaan met de emoties die zij voelen. Maar hoe kunt u deze driftbuien zoveel mogelijk voorkomen?

Voor meer informatie én een filmpje klik op https://www.opvoeden.nl/boos-en-opstandig-gedrag-5700/

Mijn kind speelt weinig tot niet zelfstandig

Herkent u dat ook? Dat uw kind soms moeilijk zelfstandig tot spelen komt? Dat uw kind u altijd nodig lijkt te hebben om te kunnen spelen? Net terwijl u op het punt staat om een huishoudelijke klus te doen, vraagt u kind weer uw aandacht. En dat terwijl u dacht dat hij net lekker alleen aan het spelen was. Lastig is om altijd weer een nieuw interessant spel te bedenken.

Spelen helpt bij de ontwikkeling van je kind, beweging en ontspanning is daarbij belangrijk. Welke leuke speeltips zijn er en hoe zorg je er voor dat je kind genoeg beweegt?

Voor meer informatie én veel tips klik op https://www.opvoeden.nl/speeltips-469/

Mijn kinderen hebben altijd ruzie met elkaar

Herkent u dat ook? Dat uw kinderen ruzie met elkaar hebben over de in uw ogen onbenulligheden? Dat zij dit niet met elkaar lijken te kunnen oplossen. Dit kan voor u als opvoeder best frustrerend zijn. Vooral omdat deze ruzies elke dag voorkomen. Zelfs bij het opstaan lijken ze al ruzie te hebben. Dit kan de nodige geduld van u vragen wat u als opvoeder niet altijd kunt opbrengen. U wilt graag dat uw kind leert samen te spelen, problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Dat kunt u aanmoedigen door bijvoorbeeld naar uw kinderen toe te gaan en ze een compliment te geven als ze leuk met elkaar spelen.

Voor meer informatie klik op https://www.opvoeden.nl/ruzie-844/

Mijn kind wil altijd op een tablet, gamen

Herkent u dat ook? Dat het uw kind moeilijk lukt van de tablet af te gaan als u het vraagt? Dat het voor uw kind altijd te vroeg is om de tablet weg te leggen? Misschien herkent u het zelf ook dat het vervelend kan zijn als u een vraag van uw kind krijgt terwijl u op uw telefoon zit? Echter, de telefoon is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We luisteren muziek, volgen het nieuws en spelen een spelletje.

Alle ouders hebben een andere opvoedstijl: de ene ouder is wat toegeeflijker dan de andere. Als het om media gaat, kun je drie manieren van opvoeden kiezen. De meeste ouders doen een combinatie van alle drie.

  1. Je kind beperken
  2. Je kind actief begeleiden
  3. Samen genieten van media

Voor meer informatie klik op https://www.opvoeden.nl/overzicht/basisschoolkind/media/

Scheiding

Als u als ouders gaat scheiden, blijven jullie samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden. Als ouder kan het lastig zijn hoe u hiermee omgaat. Uw kind kan op verschillende manieren reageren. Steun is voor een kind met gescheiden ouders heel belangrijk.

Ons Stede Broec biedt een praat- en spelprogramma voor kinderen in scheidingssituaties.

Voor meer informatie én een filmpje klik op https://www.opvoeden.nl/?s=scheiding

 Mijn kind wil zo snel mogelijk weg met de auto van mijn ex als deze hem komt halen voor het weekend.

Herkent u dit? Is er in het verleden veel ruzie geweest tussen u en uw ex? Thuis of bij het afscheid nemen voor het weekend bij uw ex? Uw kind lijkt dan te reageren uit zelfbehoud: zij wil niet opnieuw dat jullie ruzie maken in het bijzijn van haar. Door snel naar de auto te gaan (eventueel in combinatie met extreem gedrag zoals schreeuwen, toeteren enz) zorgt zij ervoor dat het afscheid kort blijft en ruzies worden voorkomen.

Voor meer informatie: https://www.opvoeden.nl/complexe-scheiding-6607.

Jongeren

Mijn kind luistert niet 

Herkent u dat ook? Dat u uw kind voor de vierde keer vraagt om even zijn spullen van tafel af te halen, zodat daar gegeten kan worden. Uw kind is maar een beetje druk met de telefoon en lijkt niet tot enige andere actie te komen. U verheft uw stem en vraagt het nogmaals. Uw kind kijkt met een heftige blik uw kant op en zegt: ik heb de hond al uitgelaten uit gelaten hoor!

Als ouder kun je je dan erg onmachtig voelen. De strijd aangaan leidt tot ruzies. Het laten gaan is een optie, maar regels zijn regels. Ook in de puberteit moet er structuur zijn en grenzen, maar het verkennen van deze grenzen is passend bij deze leeftijd.

Voor meer informatie klik op: https://www.opvoeden.nl/afspraken-over-regels-2204/

Mijn kind wordt snel boos 

Herkent u dat ook? Na schooltijd hangt uw kind languit wat op de bank te spelen met zijn telefoon. Op het moment dat je als ouder vraagt om iets op te schuiven zodat jij ook kunt zitten, krijg je grote mond. Je bent verbaasd; hoe kan iemand zo snel zo boos worden?

Het puberbrein werkt anders dan het brein van een volwassene. Jongeren zijn vaak erg op zichzelf gericht en met zichzelf bezig. Door de hormonenhuishouding zijn jongeren sneller vermoeid. Maar ook jongeren hebben regels en afspraken nodig om die tijd door te komen. Door gebruik te maken van deze afspraken en humor kun je een eind komen.

Voor meer informatie klik op: https://www.opvoeden.nl/boosheid-en-woede-1492/

Mijn kind heeft geen vrienden 

Herkent u dat ook? U maakt zich zorgen over het gebrek aan vrienden voor uw kind. Het lijkt wel of uw kind alleen maar slaapt, op de bank hangt, eet en drinkt, naar school gaat en alles weer van voren af aan. Nooit komt er een vriend(in) mee naar huis en in het weekend blijft hetzelfde ritme met uitzondering van school.

Het is belangrijk om vrienden te hebben als je 16 jaar bent; vrienden waar je leuke dingen mee gaat doen, waar je mee sport, enz. Jongeren van die leeftijd zijn vaak ‘hangerig’ wat alles te maken heeft met de hormonen in hun lichaam die veel energie vragen. Denk eens na: had uw zoon op de basisschool wel vrienden? Waar zijn die gebleven? Dat gesprek kunt u aangaan met uw kind. Soms wil een sport of bijbaantje ook zorgen voor nieuwe contacten en een leven buitenshuis.

Voor meer informatie klik op: https://www.opvoeden.nl/vrienden-zijn-belangrijk-1713/

Mijn kind wil niet naar school 

Herkent u dat ook? Al weken heeft u het idee dat het niet goed gaat op school. Uw kind is vroeg thuis uit school, hangt daarna op de bank, gaat tv kijken of gamen en gaat daarna naar bed. Waar is de tijd van huiswerk maken gebleven? ’s Morgens blijft uw kind zo lang mogelijk liggen in bed. De wekker is zeker al 4 keer gegaan. Na uw derde waarschuwing staat uw kind eindelijk op.

U bent inmiddels al geïrriteerd en staat onder tijdsdruk want u moet ook op tijd op uw werk zijn. Ook verwacht u dat uw kind naar school gaat en niet steeds te laat komt.

Van belang is om in gesprek te blijven met uw kind. Wat is de reden dat uw kind niet naar school wil? Wordt uw kind misschien gepest? Is het moeilijk op school of zijn er achterstanden? Het lichaam van uw kind is aan het veranderen; dat kost veel energie en daardoor oogt het kind sloom en ongeïnteresseerd. Dit kan een reden zijn voor het gedrag van uw kind, maar belangrijk is om ook andere redenen uit te sluiten.

Voor meer informatie klik op: https://www.opvoeden.nl/niet-willen-leren-2457/

Mijn kinderen hebben altijd ruzie met elkaar 

Herkent u dat ook? Uw dochters maken constant ruzie met elkaar. De oudste schreeuwt dat haar zus van haar telefoon moet afblijven en slaat haar zusje net zo lang tot zij de telefoon teruggeeft. Als ouder wil je het thuis graag gezellig houden, maar het lijkt wel of uw dochters ruzie kunnen maken om alles.

Af en toe voelt u zich een politieagent, dia alles maar weer moet sussen en ingoede banen moet leiden. Bij uw puber gieren de hormonen door het lichaam. Uw kind krijgt een eigen mening en is op weg om volwassen te worden. Dat is een proces en voor een jongeren een zoektocht. Voor een jongeren is een telefoon privé. Afpakken hiervan is een voor uw kind een ernstig misdrijf. Uw andere kind kan de puber uitdagen door juist dat te pakken wat een reactie geeft. Pubers hebben de neiging om zich terug te trekken in hun eigen wereldje en op deze wijze krijgt uw andere kind weer even haar broer/zus terug van vroeger.

Voor meer informatie klik op: https://www.opvoeden.nl/ruzie-845/ en bekijk het filmpje.

Mijn kind (15) zit de hele dag games te spelen 

Herkent u dat? Vanuit de zolderkamer van uw kind komen heftige geluiden van schietpartijen, aanzwengende muziek en de luide stemmen van uw kind en zijn ‘online-vrienden’. Geen weekend, avond of vakantie gaat voorbij zonder gamen. Hij lijkt wel verslaafd. Waarom gaat hij niet met echte vrienden iets leuks doen? Voor jongeren van 15 jaar is het belangrijk om zich veel te ontspannen. Als je iets leuks doet (gamen), maakt je lichaam dopamine aan en dat zorgt voor een prettig gevoel. Hun lichaam vraagt hier steeds vaker om, zodat hetzelfde geluksgevoel wordt ervaren. Het is dus zeker van belang om alert te zijn op de signalen van een verslaving.

Meer informatie is te vinden op https://www.opvoeden.nl/pubers-en-gamen-5847/ plus filmpje.

Sinds we hebben vertelt dat we gaan scheiden, breekt ons kind alle regels 

Herkent u dat? U heeft uw kind vertelt dat u beiden gaat scheiden. Uw kind lijkt zonder emotie te reageren. ‘Doe wat je niet laten kan’, is de reactie en het kind gaat naar zijn kamer. Als hij in de dagen erna zich laat zien, heeft hij een onverschillige houding. Als u vraagt wat hij ervan vindt, geeft hij aan dat jullie volwassen zijn en een mening hebben. Hij ontvlucht de keuken. In de weekenden gaat hij met vrienden uit. Dat is niets nieuws, maar wel dat hij niets van zich laat horen en uren te laat thuis komt. Hij eet vaak niet mee zonder dit vooraf te melden. Kortom: hij overtreedt de regels die er (ook nu nog) zijn. Zijn gedrag is extreem in uw ogen. Uw kind weet zich niet goede een houding te geven. Zolang er geen duidelijke afspraken zijn tussen beide ouders over woonplek, regels en afspraken (die bij elke ouder anders kan zijn), enz. kan het kind ander gedrag vertonen. Ook kan het kind in een loyaliteitsconflict zitten, omdat hij het gevoel heeft te moeten kiezen. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties.

Meer informatie is te vinden op https://www.opvoeden.nl/de-scheiding-6563.

Volwassenen

Financiën

Ik heb financiële problemen, wat kan ik doen?

Lukt het u niet om al uw vaste lasten op tijd te betalen? Maakt u zich zorgen of u de maand wel doorkomt met uw geld? Als dat zo is, is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten maar contact opneemt. Wij kunnen in veel gevallen (tijdelijke) ondersteuning bieden of doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Het algemeen maatschappelijk werk van Ons Stede Broec is voor iedereen vanaf 18 jaar die ergens tegenaan loopt.

Er wordt beslag gelegd op mijn inkomen of bankrekening. Wat kan ik doen?

Beslag leggen mag volgens de wet. Maar de schuldeiser of deurwaarder moet zich wel aan regels houden.
Na de rechtszitting en het vonnis (de uitspraak) wordt u door de deurwaarder gevraagd een formulier in te vullen: ‘Inkomsten en uitgaven’. Vul dit altijd in! Doet u dit niet, dan wordt er vaak te hoog beslag gelegd.

Ook kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente (https://www.stedebroec.nl/direct-regelen/werk-en-inkomen/schulden/hulp-bij-schulden/). De medewerkers van de afdeling Schuldhulpverlening kunnen u helpen en adviseren. Dit kan bijvoorbeeld als u moeite heeft om uw inkomsten en uitgaven in balans te houden. Ook wanneer u schulden heeft of in schulden dreigt te komen kunnen zij u helpen. Wanneer u zich aangemeld heeft bij de afdeling Schuldhulpverlening zal er samen met u gekeken worden naar passende oplossingen.

Het lukt me niet om mijn post en administratie te regelen, wat kan ik doen?

Indien u problemen heeft met het lezen en begrijpen van berichten en/of brieven, het invullen van formulieren of iets aanvragen bij een instantie? Huur of zorgtoeslag, belasting problemen, uw maandelijks budget en planning kunt u terecht bij de formulierenhulp in ’t Stadsplein.

Op maandagochtend tussen 09.30 en 12.00 uur is er iemand aanwezig voor eenvoudige vragen en eventueel het maken van een afspraak. https://www.tstadsplein.nl/product/formulierenhulp/

Ook bij de gemeente Stede Broec zijn medewerkers die u kunnen ondersteunen bij uw financiën. De medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening kunnen u helpen en adviseren. Dit kan bijvoorbeeld als u moeite heeft om uw inkomsten en uitgaven in balans te houden. Ook wanneer u schulden heeft of in schulden dreigt te komen kunnen zij u helpen. Wanneer u zich aangemeld heeft bij de afdeling schuldhulpverlening zal er samen met u gekeken worden naar passende oplossingen. Voor informatie over aanmelden en het inloopspreekuur:  https://www.stedebroec.nl/direct-regelen/werk-en-inkomen/schulden/hulp-bij-schulden/

Eenzaamheid

Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?

Als je je eenzaam voelt is dat een signaal van je hersenen. Dit signaal zegt; je verbinding met andere mensen is niet goed genoeg. Het wil je aansporen om mensen te zoeken bij wie je je veilig voelt en bij wie je jezelf kunt zijn. In de basis is  eenzaamheid een normaal gevoel! Ieder mens voelt zich wel eens eenzaam. De kracht van dit gevoel is dat het ons waarschuwt om goed voor onszelf te zorgen: Let op, je hebt betere verbinding met anderen nodig. Soms lukt het niet om op eigenkracht verbindingen te leggen. Zeker niet als de gevoelens van eenzaamheid langer duren.  Dan is het goed om te weten dat er hulp is. Hulp die jou kan leren om zelf iets te doen aan eenzaamheid.

Komt eenzaamheid voornamelijk voor bij ouderen?

Eenzaamheid komt onder alle leeftijdsgroepen voor. Kinderen, jongeren en ouderen kunnen zich eenzaam voelen.

Is de cursus creatief leven iets voor mij?

Herken jij je in één of meerder uitspaken?

  • Ik voel mij vaak eenzaam
  • Ik voel mij een buitenstaander
  • Ik voel mij zo leeg
  • Ik zou wel wat meer of andere contacten willen.

Dan is een cursus creatief leven iets voor jouw! In de cursus creatief leven leer je hoe je zelf jouw gevoelens van eenzaamheid kunt verminderen.  Hoe leer je je leven een nieuwe wending kan geven, zodat eenzaamheid een minder grote rol gaat spelen in jouw leven.  Hieronder een link naar promofilm Creatief leven.

https://faktor53169.lt.acemlna.com/Prod/link-tracker?redirectUrl=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ2aW1lby5jb20lMkY3OTQ1MzIxMDE=&sig=2pSMtYRgrfAuFKGD4vUpbJMfD81eKGbu1Ft9DgvvWWeN&iat=1675437652&a=%7C%7C89574824%7C%7C&account=faktor53169%2Eactivehosted%2Ecom&email=VQ3nlgv9PnlzaWQSUGev%2BQA3SuMkJhmkGexv49sZvNU%3D&s=f06a505c61acaeb6af22591a9ddf4bce&i=480A603A14A2424

U kunt ook de gratis anonieme  eenzaamheidstest doen (https://faktor5.nl/doe-de-eenzaamheidstest/).  Daar komt een advies uit. Naar aanleiding van het advies kunt u contact opnemen met Ons Stede Broec.

Voelt u zich eenzaam en wil u daar iets aan doen neem dan contact op met Ons Stede Broec.

Ik wil overdag iets te doen hebben, waar kan ik heen?

Bij sociaal-cultureel centrum ’t Stadsplein staat de bezoeker centraal. Onze deuren staan open voor iedereen die de behoefte heeft om in contact te komen met mensen, om zichzelf te ontwikkelen of gewoon om anderen te helpen. U kunt een kijkje nemen op de agenda of er iets tussenstaat wat u leuk lijkt https://www.tstadsplein.nl/kalender/.

Jongerencentrum Inventas is een plek waar jongeren zich thuis kunnen voelen in een veilige omgeving. Wij streven naar een huiselijke sfeer waarin iedereen welkom is en bieden allerlei activiteiten aan zoals workshops, trainingen, evenementen en uitstapjes.

In Inventas worden activiteiten georganiseerd voor en door jongeren. De jongerenwerkers gaan samen met jou op zoek naar nieuwe ideeën, trends en ontwikkelingen. Je wordt begeleid in het organiseren van een eigen activiteit en leert veel mensen kennen. Je leert een begroting opmaken, flyers en posters vormgeven, materiaalinkoop en bovenal jezelf kennen.

Bij ons kun je altijd in- en uit lopen om te praten, vragen te stellen of emoties te delen. Dit kan in vertrouwen met de jongerenwerker gedeeld worden. Als partner van Centrum Jeugd en Gezin zijn de jongerenwerkers daar ook bevoegd voor en helpen zij jou om je eigen ‘ik’ weer terug te vinden. Kom gerust eens langs op maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00. https://www.jcinventas.nl/

Indien u er zelf niet uit komt kunt u ook met ons hierover contact opnemen, dan kijken en denken we met u mee.

Rouw/ verlies

Wat is verlies?

Vaak denken mensen bij rouw en verlies dat het gaat om iemand die u verloren bent aan overlijden. Maar er zijn veel meer soorten van verlies waar niet bij stilgestaan wordt maar waarbij u ook door een rouwperiode heen gaan. Hierbij kunt u denken aan het verlies van gezondheid door een ziekte, het verlies van de hoop op een kindje,  maar ook verlies van uw baan of een scheiding kan zorgen voor een heftig rouwproces. Bij iedere vorm van verlies rouwen we.

Ik heb een geliefde verloren en ben bang dat de pijn nooit over gaat

Verlies is ingrijpend: er is tijd voor nodig om het te verwerken. Hoeveel tijd dat verschilt per persoon. Verwerken doet iedereen op zijn manier. Mensen denken en voelen vaak verschillende dingen. De een is vooral boos en de ander is vooral verdrietig. Weer een ander is opgelucht omdat er misschien een moeilijke periode voorbij is. Misschien ervaart u een leeg gevoel, misschien wel verschillende emoties tegelijk. Rouwen is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.

Ons Stede Broec kan u begeleiden bij een gezond verwerkingsproces, individueel of doormiddel van (creatieve) bijeenkomsten met lotgenoten.

Ik heb het zwaar met het een verlies, kan ik hulp krijgen?

Heeft u een verlies te verduren gehad en u heeft het gevoel dat u vastloopt met dat verlies, aarzel niet om hulp te vragen en meldt u bij ONS aan. Een van onze werkers gaat  met u in gesprek om samen met u te onderzoeken wat de best passende begeleiding is voor u. Er vindt altijd een eerste gesprek plaats waarin we samen gaan onderzoeken bij welke begeleiding u zich het prettigst voelt. Ieder mensen is uniek en ieder rouwproces is uniek. Samen gaan wij het pad van rouwen op om het verdriet minder aanwezig te laten zijn en om het verlies wat u heeft ervaren vorm te geven in uw leven. Rouwen is niet het wegnemen van het verdriet maar het is een manier om het verlies te integreren in uw (nieuwe) leven.

Opvoeden/ relatie

Ik heb relatieproblemen en kom er zelf niet uit, wat kan ik doen?

Wanneer het niet lekker loopt thuis,  kan dat met allerlei redenen te maken hebben. Een gesprek met een maatschappelijk werker kan soms verhelderend zijn. Een gesprek kan alleen met de maatschappelijk werker of samen met je partner.

Ik maak me zorgen om iemand anders, wat kan ik doen?

Soms lukt het iemand niet om zijn of haar leven op orde te houden. Er ontstaan problemen op verschillende leefgebieden. Mensen kunnen hierdoor ernstig in de war raken en niet meer in staat zijn goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen.  U kunt denken aan vervuiling, verwaarlozing of verward gedrag.

Indien u dit signaleert kunt u met Ons contact opnemen. Vanuit het project “op de rit” maken wij contact en kijken wij welke hulpbehoefte er is. Klik hier voor meer informatie.

Huishouden/ structuur

Ik heb problemen op mijn werk, wat kan ik doen?

Soms loop je tegen emotionele of praktische problemen op, waarbij het niet lukt deze zelf op een goede manier aan te pakken. Als dat zo is, is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten maar contact opneemt. Wij kunnen in veel gevallen (tijdelijke) ondersteuning bieden. Het algemeen maatschappelijk werk van Ons Stede Broec is voor iedereen vanaf 18 jaar die ergens tegenaan loopt.

Heeft uw probleem meer betrekking op een juridische kwestie? Op de website van het juridisch loket (https://www.juridischloket.nl/) vindt u informatie, tips en voorbeeldbrieven. Als u een laag inkomen heeft, kunnen zij u ook persoonlijk helpen.

Ik kan mijn huishouden niet meer goed zelf doen, kan ik hulp krijgen?

Via de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zorgt de gemeente Stede Broec ervoor dat inwoners mee blijven doen in de maatschappij en zoveel mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Indien u wilt weten of u hiervoor in aanmerking komt kunt u met ons contact opnemen. Dat kan via het contactformulier, langskomen of even bellen.

Ik mis structuur in mijn leven, wat kan ik doen?

Er zijn verschillende manieren om structuur aan te brengen in je leven. Het aanbrengen van structuur kan erg helpen, maar het kost ook tijd om helemaal in je dagelijkse systeem te komen. Gun jezelf dus de tijd als iets niet even makkelijk lukt, maar blijf proberen. Enkele tips:

  • Kies een goede tijd waarop je wakker wilt worden en een tijd waarop je wilt gaan slapen. Probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden, ook in het weekend. Door regelmaat te creëren zal je slaap effectiever zijn en zul je dus meer energie overhouden voor overdag. In het begin kan dit lastig zijn, maar de aanhouder wint!
  • Probeer regelmatig te eten, zowel als het gaat om de tijdstippen waarop je eet, maar ook de hoeveelheden die je eet. Door een regelmaat in je eetpatroon aan te brengen zul je meer energie krijgen en je daarnaast ook gezonder voelen.
  • Creëer een dag- of weekplanning. Vaak zijn we geneigd om teveel dingen in te plannen op een dag waardoor de taken zich maar blijven opstapelen. Het helpt dan om een simpel schema te maken met blokken van 2 uur en die vooraf te bepalen. Wanneer ben je op het werk, wanneer ben je vrij, wanneer heb je tijd om aan je dagelijkse beweging te komen, wanneer zie je je vrienden en wanneer doe je lekker helemaal niks?

Ik zoek een woning, kan iemand mij helpen?

Op de website van Woonmatch West-Friesland (https://www.woonmatchwestfriesland.nl/)  vindt u het aanbod van huurwoningen in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Het betreft vooral sociale huurwoningen (huur tot €763,47), maar ook vrije sector huurwoningen van de woningcorporaties. U moet om te kunnen reageren wel ingeschreven staan.

Heeft u dringend woonruimte nodig? Dan kunt u urgentie aanvragen voor een huurwoning. Dit kunt u doen op de website van de Gemeente Hoorn, ook leest u hier de voorwaarden (https://www.hoorn.nl/urgentie).

Gevoel/ stress

Er is crisis thuis. Wat moet ik doen?

Bel Veilig Thuis op 0800 – 2000. Dat kan dag en nacht. Ook als u twijfelt. Juist als je twijfelt!

Direct gevaar? Bel 112!

Ik durf niet voor mezelf op te komen, kan ik hulp krijgen?

Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven en onder woorden te brengen wat je denkt en voelt? Word je snel kwaad zonder duidelijke oorzaak of wil je beter voor jezelf opkomen, maar weet je niet hoe? De assertiviteitstraining van Ons Stede Broec helpt je daarbij. https://www.onsstedebroec.nl/assertiviteitstraining/.

Mantelzorg

Ik heb de zorg voor mijn partner maar dit wordt me te zwaar.

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Maar ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten of familieleden.

Mantelzorg kan als zwaar worden ervaren, drukt het op uw dagelijks leven?, heeft u het gevoel dat u tijd te weinig heeft?, Moet u uw werk door de mantelzorg anders indelen? Heeft u het gevoel dat u verloopt? Een gesprek bij een maatschappelijk werker kan helpend zijn. op onze website (https://www.onsstedebroec.nl/respijtzorg/) kunt u voor uzelf een kort testje maken, om inzichtelijk te maken of u als mantelzorger overbelast bent. U kunt zich ook bij Ons Stede Broec aanmelden voor gesprekken.

Mantelzorg is onbetaald hulp bieden en regelmatig voor een langere tijd. U kunt zich bij de gemeente Stede Broec, laten registeren als mantelzorger (https://www.stedebroec.nl/direct-regelen/gezondheid-jeugd-en-ondersteuning/mantelzorg-en-vrijwilligers/mantelzorg/

Staat uw vraag hier niet bij? Veel informatie is ook te vinden op https://www.mantelzorg.nl/ 

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u toch niet alles kunnen vinden wat u zocht? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens, dan helpen wij u graag verder.

Contact en informatie

Ons Stede Broec
Stationslaan 2
1611 KZ Bovenkarspel
Tel 0228 511 528
Mail ons

Openingstijden
Ma 09:00-17:00 uur
Di 09:00-17:00 uur
Wo 09:00-17:00 uur
Do 09:00-17:00 uur
Vr 09:00-17:00 uur

Onze hulpverlening is gratis.
U kunt ons altijd bellen of mailen voor het maken van een afspraak. Ook kunt u op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur langs komen bij onze locatie op de Stationslaan.

Voor spoedgevallen buiten openingstijden kunt u terecht bij:
Crisisdienst GGZ-kind en jeugd: 088 7778887
Huisartsenpost: 0229-297800
Maandag t/m vrijdag: 17:00 – 08:00 uur
Weekend en feestdagen: 24 uur